تاریخ انتشار : سه‌شنبه 29 آوریل 2025 - 15:01
کد خبر : 218533

قهرمانان بی‌رانت؛ چگونه کارآفرینان خودساخته جهان اقتصاد کشورها را متحول می‌کنند؟

قهرمانان بی‌رانت؛ چگونه کارآفرینان خودساخته جهان اقتصاد کشورها را متحول می‌کنند؟

به گزارش گروه رسانه‌ای اقتصاد کشور ، در جهانی که رقابت اقتصادی با شتابی بی‌سابقه پیش می‌رود، برخی از کارآفرینان بدون تکیه بر رانت‌های دولتی و در سایه نوآوری، توانسته‌اند اقتصاد کشور خود را متحول کنند. از سیلیکون‌ولی تا ایرانِ تحت تحریم، این چهره‌ها نمایندگان واقعی “جهانی‌سازی ثروت مسئولانه” هستند. ۱. آمریکا : تسخیر جهان

به گزارش گروه رسانه‌ای اقتصاد کشور ، در جهانی که رقابت اقتصادی با شتابی بی‌سابقه پیش می‌رود، برخی از کارآفرینان بدون تکیه بر رانت‌های دولتی و در سایه نوآوری، توانسته‌اند اقتصاد کشور خود را متحول کنند. از سیلیکون‌ولی تا ایرانِ تحت تحریم، این چهره‌ها نمایندگان واقعی “جهانی‌سازی ثروت مسئولانه” هستند.

۱. آمریکا : تسخیر جهان با فناوری

در آمریکا، ایلان ماسک با بیش از ۱۲۰ هزار شغل مستقیم و ارزآوری ۸۰ میلیارد دلاری، نماد کارآفرینی فناورانه است. مارک زاکربرگ نیز با ۷۰ هزار فرصت شغلی و ۱۳۰ میلیارد دلار درآمد جهانی، چهره‌ای تأثیرگذار در اقتصاد دیجیتال به شمار می‌آید.

ایلان ماسک و مارک زاکربرگ

۲. آسیا و اروپا: استانداردهای جهانی در عمل

در ژاپن، هیروشی میکیتانی با برند راکوتن، با ایجاد ۴۰ هزار شغل و حضور در ۳۰ کشور، نمونه‌ای موفق از جهانی‌سازی شرقی است. زبیگنیو شورکم، آلمانی‌ـ‌لهستانی، با صادرات تجهیزات پزشکی، سالانه ۷ میلیارد دلار ارزآوری دارد و نماد توسعه صنعتی خودکفا در اروپا است.

هیروشی میکیتانی

۳. خلیج فارس: عبور از نفت به نوآوری

در امارات، عبدالله بن زاید با اکوسیستم استارت‌آپی خود، ۵۰ هزار شغل و ۲ میلیارد دلار سرمایه خارجی وارد کشور کرده است. در عربستان، محمد العلی با دیجیتالی‌سازی اقتصاد، ارزآوری ۵ میلیارد دلاری و ۳۰ هزار شغل ایجاد کرده است.

۴. ایران: نبرد کارآفرینی در سایه تحریم

در کشوری که با تحریم های ظالمانه روبه‌روست، چهره‌هایی مانند دکتر علیرضا معظمی‌نیا با ۱۵ هزار شغل در گردشگری و ۵۰۰ میلیون دلار ارزآوری، نشانه‌ای از امید هستند.

علی انصاری نیز با پروژه ایران‌مال، ۸ هزار شغل و گردش مالی ۲ میلیارد دلاری به اقتصاد کشور تزریق کرده است.

بابک زنجانی نیز ، که روزگاری به‌عنوان چهره‌ای شناخته‌شده در تجارت بین‌الملل مطرح بود، اخیراً بزرگ‌ترین قرارداد تأمین هواپیما، واگن قطار، اتوبوس و تاکسی را با وزارت راه و شهرسازی منعقد کرده که می‌تواند بخشی از مشکلات زیرساخت حمل‌ونقل کشور را کاهش دهد.

رضا زنوزی، مالک باشگاه‌های تراکتور و هواپیمایی آتا، از دیگر چهره‌های تأثیرگذار در پیوند اقتصاد، ورزش و حمل‌ونقل است. او که پیش‌تر با مدیریت باشگاه تراکتورسازی تحولی در ورزش کشور ایجاد کرده بود، امروز در حوزه‌های گوناگون اقتصادی فعال است.

همچنین رحیم قربانی، سازنده برجسته حوزه مسکن، با سابقه‌ای موفق در اجرای پروژه‌های انبوه‌سازی، از جمله چهره‌هایی است که در صورت حمایت هدفمند دولت، توان حل بحران مسکن و ایجاد ده‌ها هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم را داراست.

نقطه اشتراک این کارآفرینان، عبور از بوروکراسی، بهره‌گیری از فرصت‌ها و نگاه جهانی است. در کشورهای توسعه‌یافته، دولت‌ها تسهیل‌گرند. در ایران، اگرچه برخی کارآفرینان درخشان ظاهر شده‌اند، اما سایه سیاست، رانت و ضعف نظارت، مسیر رشد را دشوارتر کرده است.

جهان امروز نیازمند الگوهایی چون معظمی‌نیا، قربانی و ماسک است؛ کسانی که ثروت را نه برای انباشت، بلکه برای ساختن آینده‌ای بهتر به کار می‌گیرند. ایران نیز اگر با اصلاح ساختارهای حقوقی و حمایت هدفمند، مسیر را برای این قهرمانان واقعی هموار کند، آینده‌ای درخشان در پیش خواهد داشت.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.